Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na bigbítový tancovačce 2012

16. 1. 2012

Fotky z akce zde a zde a na "rajčeti" samozřejmě spousta dalších.

 

V sobotu 23.června 2012 se uskuteční festival Na bigbítový tancovačce 2012. Bude to společné vystoupení známých zábavových kapel z celé České republiky. 

 Odyssea, Keks, Brutus, Markýz John, Pumpa, Unisono, Klaxon

Hosté: RockBand a GARDE!

 

Akce se také zúčastní několik speciálních hostů, kteří jsou s kapelami spřízněni (Pavel Půta, Ivan Rössler a další).
Chtěli bychom vás všechny pozvat na tuto akci, která bude shodně jako Odyssea fest, připravována v duchu: Setkání kapel a jejich fanoušků. Některé z kapel v roce 2012 oslaví jubilejní narozeniny, tak bychom to s nimi chtěli na tomto festivalu oslavit!

 

 Akce se bude konat v obci Vyžice u Heřmanova Městce (15km od Chrudimi).

 Kapacita areálu je cca. 3000 míst (zatravněná část pole za hospodou U Holubů).

První kapela odstartuje festival v 11.00 a poslední kapela ho ukončí v 0.30.

Program vystoupení se vytváří a bude zveřejněn později.

Vstupenky budou od 1.2.2012 v předprodeji přes Ticketportal. Dále bude možno vstupenky zakoupit v hostinci U Holubů nebo u Michala Kuchaříka (kontakty viz.níž). Cena v předprodeji 300,- na místě (pokud nějaké zbudou) 400,-.

Osoby ZTP/P mají vstup za plnou cenu s možností doprovodu jedné osoby zdarma.

Děti do 120cm mají vstup zdarma (vstup pouze v doprovodu rodičů).

Pro fanoušky, kteří by nám chtěli pomoci s přípravou festivalu nabízíme prodej „Partnerských vstupenek“. Základní cena je 300,- + to co nám přispějete navíc.

Další informace najdete na stránkách www.nabigbitovytancovacce.cz .

Prosíme všechny fanoušky, kteří by měli nějaký nápad, jak celou akci vylepšit, aby nám své nápady posílali na níže uvedené e-maily.

Dále bychom chtěli touto cestou oslovit sponzory, kteří by na festival chtěli přispět finančně nebo materiálně, aby náskontaktovali.

Za pořadatele zdraví Michal Kuchařík

 

Michal Kuchařík - organizace festivalu kucharik@atoll.cz tel. 603 203 313

David Holub - provoz festivalu info@hostinec-vyzice.cz

 

Ahoj lide bigbítový,

dostalo se mi té cti napsat pro vás úvodní slovo k velkolepé akci Na bigbítové tancovačce 2012, která, jak už sám název napovídá, vzdává holt českému fenoménu,  zvanému „Taneční zábava“. Díky obětavé práci Michala Kuchaříka a jeho přátel se znovu po dvou letech od dnes už legendárního Odyssfestu sejde rockový národ ve Vyžicích na louce za hospodou U Holubů, aby se nechal unášet rytmem největších pecek špičkových zábavových kapel.

Pro řadu hudebních publicistů se v minulosti pojem „tancovačková kapela“ stal čímsi jako prašivým psem. Někdy bylo možné jim dát i za pravdu. Většinou převzatý repertoár přetextovaný do češtiny tím nejpokleslejším způsobem a ještě zjednodušovaný na úroveň často začínajících muzikantů nemohl lahodit uchu hudebních odborníků, namlsaných profesionálními kvalitami jazzrockerů , případně avantgardou undergroundu. Jenže není radno házet všechny do jednoho pytle. 23.června se nám pohromadě představí nejlepší party, které se za pomalu 50 let existence rockových zábav na této scéně objevily. Reprezentují více než 1000 vlastních skladeb, statisíce prodaných alb a singlů, desetitisíce vystoupení po celé republice a někdy i v zahraničí a mnoho a mnoho spokojených fanoušků. U našich učinkujících jde ruku v ruce kvalita s popularitou. Oni nikdy nepotřebovali být součástí oficiálního šoubisnisu, jejich příznivci se nerekrutují z notorických hlasovačů v různých ankentách, přesto by jim jejich oblíbenost zajišťovala mnoho platinových desek, kdyby je ovšem uděloval obyčejný bigbítový lid. Jejich písničky dělají radost napříč  generacemi. Nejsou výjimky, kdy na vystoupení vyráží celé rodiny.

Co zde vlastně zazní? Kořeny těchto kapel jsou jasné, spíše 70. než 60. léta, hardrocková klasika s přesahy například do reggae, rythm and blues, southern rocku, stoner rocku, AOR,  heavy metalu i punk rocku. Všechno ale jen jako inspirace. Výsledkem je původní česká písnička, která má daleko do vlezlého popu ale i avantgardy. Lidské až zlidovělé texty si rádi prospěvujeme spolu s učinkujícími.  Právě takové křížení stylů odlišuje zúčastněné kapely od čekého oficiálního hudebního průmyslu pro náctileté. Moře krásných ploužáků, při kterých nezůstane jedno oko suché, jistě napomáhá i populační explozi. Navíc u pravého čekého bigbítového táboráku se nezpívá Vlajka, nýbrž Sluneční král nebo Víš...

Pojďme se podívat , jak taková zábavka všeobecně vypadá. Místo akce se volí dle počasí, zimní období bývá zasvěceno stařičkým kulturákům, dříve používaným pro místní jednotky KSČ případně hasičské nebo myslivecké plesy. Lépe je v létě, kdy kapely vyráží na prosluněná hřiště a paloučky lemované letitými lavičkami a zastřešeným pódiem. Nejhorší, když se zima s létem spojí, nad muzikanty v rukavicích poletují vločky sněhu a bigbíťáci na parketu pod pódiem doplňují všechny končetiny „nemrznoucí směsí“. Základem pitného režimu je pivo. Spolu s vínem se prodávalo i v dobách, kdy tvrdý alkohol nebyl povolen a limonády z důvodu nižší marže se poskytovaly jen s velkou nechutí. To dnešní huliči a milovníci energy drinků a míchaných nápojů všeho druhu těžko pochopí.

Na taneční zábavu se nechodilo a nechodí jen za kulturou. Soupeření vesnických paret, potažmo stolů o to, kdo postaví nejvyšší „komín“ (rozuměj nejvyšší sloup z vypitých kelímků od piva), jistě nepatří k bohulibím činnostem, ale vítězství zvyšovalo prestiž reprezentované obce. Člověk vždy nemusel mít až tak rád hudbu, která se hrála, ale prostě vyrazil s partou za nějakým vyžitím, holkama, klukama, prostě se odreagovat, zapařit... Tím se dostáváme k způsobům tance. Výhoda takového křepčení spočívá  v tomu, že ke svým pohybovým kreacím nepotřebujete ani partnera opačného nebo  stejného pohlaví. Podpódiový hroziči si vystačí s nataženým prstem, nakročenou nohou a rukávem od svetru nebo džísky vytvarovaném do podoby kytary. Ti důmyslnější pak používají náhražky nástrojů všech podob od smetáku, lopatky, nohy od stolu, až třeba po nafukovací kytaru. Zběsilý pohyb, zpívání refrénu, vytváření „koleček“ a „hadů“ pak spojuje všechny „hráče“ na parketu a pomáhá vytvářet přátelskou atmosféru. Samozřejmě vždycky se najde nějaký magor, kterému vadí všichni a všechno... Na druhou stranu je zajímavé, že s rostoucí úrovní kapel se i snižuje počet idividuí o nížším IQ, které chtějí jen škodit...(takženáš festiválek bude úplné léto lásky J ).

Klasická tancovačka zažívala období největší slávy v 80. a 1.polovině 90.let. Ceny byly příznivé jak  pro pořadatele za produkce tak i za vstup a konzumaci pro návštěvníky. Pamatuji, jak kolem roku 1984 za 30 Kč bylo možné na nejmenovaném parketě pořídit studentský poloviční vstup (8Kč)+11 piv v kelímku.S rostoucími cenami nastala i recese. Některé kapely už nehrají tak často, lidí chodí méně, na druhou stranu ale s větší láskou. Téměř minulostí jsou i nedělní čaje, což bývala zkrácená podvečerní zábavka pro ty, kterým pátek a sobota ještě nestačily. Struktura takové běžné akce je celá léta téměř stejná. Skupina rozdělí své vystoupení na 4-6 bloků, proložených pauzami na panáka a taky nějaké to seznámeníčko. Uznejte, že to vám nikde ve velkém městě v koncertním sále nebo klubu, neřku-li na diskotéce, nedopřejí. Zlatá éra tancovaček také bývala spojena s víkendovým cestováním se spacákem. Dopravní prostředky se už od pátku jen hemžily odžínovanými máničkami. To nám bohužel sebral kapitalismus a redukce autobusových i vlakových spojů. Autem už to prostě není takové.

Taneční zábava je specifická pro Česko. Nedejme si ji vzít, ani kdyby nás EU na kolenou prosila. Je to naše národní bohatství, jako třeba Karlštejn nebo Radim Hladík.

 

A tak ještě jeden příběh nakonec....Nechal jsem si narůst dlouhý vlasy, abych měl Důvod žít a v sobotu křičím: Tak tradá a vyrážím Po cestě klikatý až na Florenc, odkud mě odveze v 16:30 Kamion až někam do Sacramenta, kde si dávám Pivo lahvový(*), takový Vzácný nápoj (**). Kontrola piva proběhla dobře a tak poznávám Holku modrookou - Boženu, je pro mě jak Přízrak 7B (**), celá Spálená, šeptám jí Víš... a prosím Dejmi trochu víc svý lásky, Kalhotky bílý padají na Trávu. Přeci Mám na to už právo. Zmocní se mě Rozkoš. Nebylo to s tebou zas tak zlý, Tak čau. Další paní důvěrně už znám. Asi si myslí, že jsem Buran a Žvanil. Zapomínám , probírám v paměti Pět  jmen (Judy, Gazel, Agnes, Mařena, Julie, (**) ),ale ta Galérie žen mně připomíná Xaverov, prostě Noc bláznů. Asi mi pomůže jen Apolinář. Těžká jsou Nedělní rána, je mi zima a chybí mi Osm hodin spánku, podcenil jsem Otužování. Smrdím jak Uzenáč, nějakej Příbuznej volá , Človíčku, dojeď  Pro Zuzanu ,prý se dostaví Zaručenej úspěch. Vědět to, ale kam. Uf, to byl zas Mejdan, Vzpomínky žádný. Jedu domů přes Červené Labe až do Roudné. V televizi hraje Liverpool (*), povečeřím Paštiky ze štiky, volá Růža z masokombinátu(**),jestli Nejsem poslední Sluneční král nebo Skaut. Asi budu spíš Maniak, nechám ji být a Koupím si umělou...Velikou!  A ráno zas makat do JZD Hrábě.

P.S.Děkuji za pomoc při tvorbě příběhu písničkám Odyssey, Pohody, Garde,Markýze Johna, Keksu, Unisona, Pumpy a Klaxonu, s menší pomocí Cody (*) a Karamelu (**) 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Zábavy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář